Frodo & Co - Nel Barendregt

BOEKEN | HONDEN | OPLEIDING | FOTOGRAFIE | ARTIKELEN

Prikkeldraad-natuur

een hobby voor elk wat wils?

 

Als ik politici of andere deskundigen aanhoor over de natuur, dan bekruipt me steeds vaker het gevoel net van een andere planeet te zijn aangekomen. Wat is eigenlijk "natuur"?

Elk groene sprietje? Hoe kunstmatig ook gecultiveerd en bemest en van groei- en gifstoffen voorzien?

 

Dat veel mensen er een verschillende interpretatie op nahouden dat kan ik best billijken, maar het neemt wel steeds vaker zeer ONnatuurlijk vormen aan. Zo ook recentelijk heel dicht bij huis.

Nederlands grootste bos beheerder en hoeder van "onze" natuur heeft zo haar hobby's. Alsof het een sociale werkplaats is en mensen aan het werk moet houden. Natuurlijk doet deze beheerder ook goed werk, maar soms kent de zotheid geen grenzen.

Zo hadden we hier tot voor kort een bezoekerscentrum in de vorm van een leuk oud en karakteristiek boerderijtje, dat op een prima plekje ligt, maar kennelijk niet meer deugt. Men heeft dus een nieuw groot pand betrokken en nu staat het oude leeg en te verloederen… Denkt men dat het goedkoper twee panden te onderhouden of hoort dat bij de hedendaagse wegwerp maatschappij? Hadden we het niet over natuur? En gaat het dan niet vooral om geen verspilling?

prikkeldraad

Het Sallandse landschap kenmerkt zich vooral door zijn kleinschalige percelen en vele coulissen.

Dat is niet een kwestie van smaak, maar van historisch ontwikkeling. Het heeft zeker zijn eigen pracht.

In de bossen liggen her en der omsloten weitjes. Sommigen worden wel eens gemaaid andere beweid. Maar de laatste jaren is het beleid veranderd en daarmee de weitjes. Zo werd een klein weitje regelmatig begraasd door een aantal pony's in de zomer en verder nogal verwaarloosd. Na jaren deugt zo'n weitje dan eigenlijk nergens meer voor, hooguit voor een paar schapen.

Vorig jaar heeft de beheerder dagenlang werk gehad om de omrastering van gewone ronde paaltjes en prikkeldraad weg te halen. En wat schetst mijn verbazing? Nu hebben ze weer dagenlang werk voor manschappen en groot materieel om een nieuwe afrastering aan te brengen. Natuurvriendelijk?

 

Als je nu een natuurlijke mooie afrastering om een weitje wil dan plant je wat hagen van sleedoorn en meidoorn en vervlecht dat in de loop van enkele jaren wat en dan heb je en een vogel paradijs en een perfect en duurzaam afgerasterde wei. Niet aldus!

Men komt met een grote tractor gaten boren voor enorme boomstammen. Boven de grond worden die dan netjes vierkant gefiguurzaagd en van inkepingen voorzien om de splijtgarantie veilig te stellen. Dan wordt er blinkend nieuw prikkeldraad gespannen. Niet voor niets in Engeland "the curse of the countryside" genoemd.

Twee prachtig blinkende prikkeldraden moeten zeker de hazen en de reeën er weghouden?

 

Natuur bescherming heet dit alles. Gisteravond stopte er een boer om te kijken of het nog de moeite waard was de gevraagde pacht te betalen voor zijn pony's. Hij zag dat het weitje nog nauwelijks voedingswaarde had en zo was afgerasterd, dat alle jonge dieren met alle gemak onder het laagste draadtje konden lopen.

We hebben nog even wat schamper gelachen om de besteding van ons belastinggeld en dat er zo wel stevig het mes kon in wat men in Den Haag aan de natuur wenst te besteden.

Menig boer had in 10% van de tijd en de kosten er een mooier en natuurlijker en voedzamer weitje van gemaakt. Maar de natuur is in handen van ambtenaren en hobbyisten en die moet je toch ook en boterham gunnen? Particulieren en boeren moeten een vergunning hebben voor elke spa die de grond in gaat, boom die gekapt wordt en zelf betalen voor het uitoefenen van bedrijf of hobby. Daar is niets mis mee, maar het beheer zou door landeigenaren, boeren, jagers en andere liefhebbers heel wat goedkoper en beter kunnen worden uitgeoefend.

geassocieerd met